May 21, 2017

Daris Isa: Happy First Birthday!!

Dear Daris dearie,

Happy first birthday my second born! I must be mistaken though, because I could have sworn you were born only yesterday..But i supposed the calendar doesn't lie and you are one year older last 1 May 2017 :)





I will never forget the day you joined our family.  You must have been anxious to meet mama, baba and abang Aidan :) After seems like the longest 38 weeks of my life, Alhamdulillah for the uncomplicated labour (You can read your birth story here :)).  It was the second time in my life that a delivery-room nurse had placed a wrinkled newborn boy on my chest. I was smitten. And I was terrified, not of what you’d be like, but what I’d be like as your mother. What if I made comparisons between you and abang Aidan? And what if my sloppy parenting ruined you for life?Sure, I loved you instantly. But what if I didn’t love you the right way? What is the right way? Sigh! Nobody knows the answer -_-


Thank you for giving me another try in taking care of a baby while I am simultaneously honing my skills in taking care of a toddler. I apologize if now you have to share my attention with your abang. I apologize when i have to hand you to baba when abang is not feeling well. I apologize when i need to put you in your crib, when abang cries because he fall down. I'm sorry when i need to leave you and abang at Mak's house because i have to work. I promise i will make it up to both of you guys!



At one year old, you already walking and running around the house, loves singing and dancing especially to "Happy Birthday" song, mimicking a few words that we make, understand simple question or command, love abang so much (like seriously, i kid you not), love spicy food(Penang much?), still an avid breast-feeder, scared of people and such a clingy baby (cant really do much around the house when he is around). I want you to know that I am as proud of you as I am of your brother. 

May Allah SWT ease everything for you, May you grow up to be the best explorer, learner and seeker as per your name hold. I’ll be your mama for a long time, let me love you as long as i could.


lots of love,
Mama



October 10, 2016

Me Before You..

This is me before children. 



And I miss her.

This girl doesn't yet know how to function on a few years sleepless nights due to endless hungry nursing,teething and sick babies. She doesn't understand that she will never pee in peace again.She doesn't know what it feels like to have her need met last,if at all.


She doesn't know how hard it is to teach little people with big spirit who are even smarter and more stubborn than she is.She also doesn't know that her heart has the capacity to grow 5x bigger than its normal size.She will love deeper,pray harder and become stronger.

I want to hug her and tell her to enjoy and capture every moment. Don't be so caught up in being a mom that you forget the young and carefree woman you were before children.

What would you tell yourself before children?

p/s: Even though i miss her, i wouldnt want to go back. I just cant imagine my life without my dearie Aidan and Daris! 



Lots of love,
Juitanis

September 29, 2016

Nichole Nordeman - Slow Down (Lyric Video)


This song make me cry every single time! Somehow deep in my heart it saddens me for not have the luxury to be stay at home mom and take care of my kids.. Allah knows best! 
To Aidan and Daris, please slow down boys..dont grow up too fast! 









"Slow Down"

Here's to you
You were pink or blue
And everything I wanted
Here's to you
Never sleeping through
From midnight till the morning
Had to crawl before you walked
Before you ran
Before I knew it
You were trying to free your fingers from my hand
'Cause you could it on your own now somehow

Slow down
Won't you stay here a minute more
I know you want to walk through the door
But it's all too fast
Let's make it last a little while
I pointed to the sky and now you wanna fly
I am your biggest fan
I hope you know I am
But do you think you can somehow
Slow down

Here's to you
Every missing tooth
Every bedtime story
Here's to Barbie cars, light saber wars
Sleeping in on Sunday
Had to crawl
Before you walked
Before you ran
Before I knew it
You were teaching me
The only thing love can
Hold hands through it
When it's scary, you've got me

Slow down
Won't you stay here a minute more
I know you want to walk through the door
But it's all too fast
Let's make it last a little while
I pointed to the sky and now you wanna fly
I am your biggest fan
I hope you know I am
But do you think you can somehow
Slow down

Please don't roll your eyes at me
I know I'm embarrassing
But someday you'll understand
You'll hold a little hand
Ask them if they can

Oh oh ho oooh
'Cause it's all too fast
Oh oh ho oooh

I am your biggest fan
I hope you know I am
But do you think you can
Somehow
Slow down
Slow down





September 26, 2016

Kenapa tuntutan (claim) PruBSN Takaful anda tidak diluluskan?

Assalammualaikum,

Haaa..ni memang topik hangat! Banyak komen kata syarikat-syarikat insurans ni susah nak claim bagai... Macam post yang lepas, kalau semua borang lengkap dan tiada penipuan berlaku, memang selalu tiada masalah untuk lulus. Tapi harini saya nak senaraikan sebab -sebab utama, kenapa tuntutan tidak dapat diluluskan!

1. Policy Lapsed
Policy lapsed ini bermaksud, policy tidak berkuatkuasa akibat daripada tiada bayaran dibuat kepada akaun takaful tersebut. Sekiranya perkara ini berlaku, syarikat insuran tidak akan membayar segala claim yang dibuat. Perkara ini semua orang tahu. Jadi, jangan sampai policy kita lapsed!
Satu lagi, kalau policy dah lapsed, walau pun kita hidupkan balik, kena tunggu 30 hari grace period semula. Kalau client sakit dan perlukan rawatan (kecuali kemalangan) pada masa grace period tu,  tak boleh claim

2. Manfaat tiada didalam jadual policy
Tanggungjawab client untuk mengetahui apa yang ada dalam jadual policy. Jangan percaya bulat-bulat ejen anda kata..bukan lah kata ejen menipu, tapi agak sukar nk jelas kan satu per satu yang ada dalam buku polisi. Client pon selalu malas nak dengar jugak..Baik baca sendiri.
Sebagai contoh, kalau polisi yang di beli kita hanya boleh claim BIL HOSPITAL … maka hanya bil perubatan sahaja boleh di tuntut. Elaun tunai harian, elaun-elaun lain yang tidak di catat dalam buku polisi tidak boleh di tuntut.
Jadi kesimpulannya, tak de manfaat dalam polisi memang tak boleh nak claim.

3. Pengecualian (Exclusion)
Pengecualian ini terdapat 2 bahagian.
A. Pengecualian Umum (General Exclusion)
Pengecualian yang dikenakan oleh semua orang yang ambil polisi sama ada lelaki, atau perempuan, sihat atau sakit. Contoh, pengecualian tuntutan akibat apa-apa yang berkaitan dengan bersalin, ibu mengandung, keguguran bayi, komplikasi akibat mengandung dan sebagainya…(kecuali polisi tersebut memang ada perlindungan khas seperti Takaful Puteri dari PRUBSN Takaful).
B. Pengecualian Khusus (Specific Exclusion)
Pengecualian jenis ini adalah dikenakan oleh individu tertentu yang biasanya telah mengidap penyakit tersebut sebelum mengambil polisi insurance/takaful atau dinamakan “Pre-Existing Condition”
Contoh, individu tersebut telah menjalani rawatan membuang ketumbuhan (cyst) pada bahagian tumbuh beliau dan apabila beliau mengambil polisi, ada kemungkinan apa-apa penyakit yang berlaku akibat cyst sama ada secara langsung atau tidak, tidak akan dilindungi. Sedangkan, bagi individu yang sihat semasa mereka mengambil polisi dan penyakit itu berlaku selepas daripada polisi berkuatkuasa, ia akan dilindungi.

4. Non-Disclosure
Sekiranya syarikat mendapat tahu yang client pernah sakit atau pernah dapatkan rawatan tetapi tidak dinyatkan didalam borang cadangan (proposal form), syarikat berhak untuk tidak membayar tuntutan anda. Jadi, kita kena declare semua soalan yang ditanya dalam borang cadangan bagi mengelakkan daripada polisi anda dibatalkan atas sebab Non-Disclosure.

5. Waiting period (tempoh menunggu)
Tidak semua manfaat dilindungi sebaik sahaja polisi berkuatkuasa (inforced). Ada yang memerlukan 30 hari, 60 hari dan 120 hari polisi berkuatkuasa, baru manfaat dilindungi. Terutamanya medical card.
Berikut adalah contoh tempoh menunggu bagi Plan Prudential atau Prudential BSN Takaful.

flow












Tips untuk anda. Perkara penting yang anda perlu tahu sekarang  adalah, waiting period untuk penyakit-penyakit specifik iaitu 120 hari selepas polisi berkuatkuasa.
Senarai penyakit spesifik adalah seperti berikut.
-Batu karang di dalam sistem kencing atau hempedu
-Hipertensi atau Penyakit Kardiovaskular (kecuali serangan jantung)
-Diabetes Mellitus
-Semua jenis ketumbuhan, cyst, polips atau kanser (barah)
-Pembedahan sinus, septum hidung atau tonsil
-Hernia, buasir atau fistula
-Endometriosis atau difungsi pendarahan uterin

Macam mana perkara ini biasa terjadi, sebabnya, ada kalanya kita ingin mengambil polisi insurance berfikir panjang sehingga berminggu-minggu atau berbulan-bulan. Kemudian, kita ambil polisi, sekali kena penyakit spesifik yang dinyatakan di atas, tak boleh nak claim. Sebab tidak cukup tempoh menunggu. Seterusnya ini akan jadi salah satu punca client marah dan tak percaya kepada insurance/takaful. Sedangkan mereka boleh elakkan perkara ini daripada berlaku dengan bertindak lebih awal. Tapi, kalau dah bertindak lebih awal dan terjadi juga, tak boleh nak buat apa, sekurang-kurangnya kita dah berikan yang terbaik kepada diri kita atau pun keluarga kita.
Jadi, sebagai pemegang polisi anda bukan sahaja perlu tahu apa yang dilindungi, tapi juga apa yang tidak dilindungi!

Sekian!!

yang benar,
your takaful advisor
PruBSN Takaful Bhd
011-27306504


diolah dari : https://mie8777.wordpress.com/claim/

September 25, 2016

Cara membuat tuntutan dari PruBSN Takaful Bhd (Claim Process)

Assalammualaikum,
Ada beberapa cara untuk membuat tuntutan takaful PruBSN anda mengikut kondisi-kondisi tertentu.. Saya senarai kan 7 tuntutan yang biasa di buat oleh pemegang-pemegang polisi.
Saya mahu tekan kan, sila pastikan borang- borang perubatan yang penting sentiasa sudah bercetak di dalam simpanan anda. Ini bagi memudah kan doktor yang merawat mengisi borang tersebut dan tidak perlu menunggu borang tersebut di hari- hari akhir anda discharge dari hospital. Doctor kan sibuk sentiasa :)
Anda boleh mendapatkan borang - borang tersebut melalui ejen, di laman PruBSN sendiri atau di mana-mana cawangan Prudential seluruh negara.
Setelah lengkap semuanya, anda boleh lah serah kan kepada ejen anda atau ke kaunter Prudential sendiri. 



1- Claim Hospital Alliance Services (HAS
Anda hanya perlu menunjukkan kad kesihatan anda di panel hospital. Perkhidmatan Hospital Alliance Services (HAS) iaitu claim online terus dari hospital ke PruBSN, anda tidak perlu membayar bil terlebih dahulu, tetapi ia akan hanya berkuatkuasa pada bulan ke 4 bermula dari tarikh polisi (tarikh pada medical card). Deposit hospital masih perlu di bayar mengikut kadar hospital tersebut.
Untuk 3 bulan pertama dari tarikh polisi, Client perlu membayar dahulu bil dan caj perubatan sekiranya dimasukkan wad tidak kira sama ada masuk hospital panel atau tidak. Kemudian, semua laporan perubatan, bil dan resit asal pembayaran perlu diserahkan kepada PruBSN untuk bayaran semula (reimbursement). Segala tuntutan penyakit akan diluluskan berdasarkan tempoh menunggu.
Namun, sekiranya client dimasukkan ke hospital Panel PruBSN disebabkan kemalangan parah, HAS boleh digunakan terus tanpa menunggu 3 bulan. Diingatkan,hanya kemalangan sahaja.

Sekiranya terdapat sebarang masalah, anda perlu menelefon ejen anda dengan segera. Sebagai langkah bijak, anda dinasihatkan untuk memaklumkan kepada ejen yang anda dimasukkan ke hospital. Ini bagi membolehkan ejen anda sentiasa dalam keadaan bersedia sekiranya berlaku sebarang masalah ketika masuk atau keluar hospital.



2- Reimbursement Claim (Bayar dulu, Claim kemudian)
Sekiranya anda masuk ke hospital yang bukan Panel PruBSN, anda juga boleh menuntut bayaran bil hospital, akan tetapi, semua bil tersebut perlulah diselesaikan terlebih dahulu, dan barulah anda tuntut ke PruBSN.
Saranan saya, sebelum discharge keluar dari hospital, pastikan borang-borang laporan perubatan yang perlu diisi oleh doctor yang merawat sudah di cetak.
Anda boleh mendapatkan borang - borang tersebut melalui ejen, di laman PruBSN sendiri atau di mana-mana cawangan Prudential seluruh negara.

3- Claim Elaun Hospital / Elaun ICU & Elaun Bedah tanpa claim bil (Bil claim dari syarikat majikan atau insurans lain)
Sekiranya majikan anda menyediakan perlindungan perubatan untuk anda, anda boleh menuntut semua elaun yang layak (Elaun Hospital, Elaun ICU, Elaun Bedah, Elaun MC disebabkan kemalangan) kecuali bil rawatan.
Caranya mudah sahaja, pihak PruBSN hanya perlukan laporan perubatan daripada Doktor yang merawat anda dan salinan bil perubatan bagi tujuan pengesahan bilangan hari dan jam anda ditahan di wad. Salinan ini penting kerana sekiranya anda ditahan diwad selama 2 hari dan 6 jam atau lebih, anda layak untuk mendapat elaun hospital berdasarkan 3 hari.
Saranan saya, sebelum discharge keluar dari hospital, pastikan borang-borang laporan perubatan yang perlu diisi oleh doctor yang merawat sudah di cetak.
Borang laporan perubatan boleh didapati di laman web PruBSN Takaful atau di mana-mana cawangan Prudential seluruh negara.

4- Claim Critical Illness (CI)
Sekiranya anda di diagnos mempunyai salah satu daripada 36 penyakit kritikal, anda boleh membuat tuntutan Critical Illness. 
Saranan saya, sebelum discharge keluar dari hospital, pastikan borang-borang laporan perubatan yang perlu diisi oleh doctor yang merawat sudah di cetak.
Borang laporan perubatan, borang tuntutan critical Illness boleh didapati di laman web PruBSN Takaful atau di mana-mana cawangan Prudential seluruh negara.

5- Claim Accident (Medical/ MC)
Sekiranya berlaku kemalangan kecil dan anda hanya mendapatkan rawatan diklinik, bil caj rawatan boleh dituntut daripada PruBSN. Dokumen yang diperlukan adalah bil dan resit asal serta sedikit laporan daripada Doktor yang merawat mengatakan bahawa caj perubatan tersebut adalah disebabkan kemalangan. PruBSN akan membayar semula tuntutan tertakluk kepada ko-takaful 10%.
Borang laporan perubatan boleh didapati di laman web PruBSN Takaful atau di mana-mana cawangan Prudential seluruh negara.

6- Claim Kematian Biasa (Natural Death)
Untuk tuntuan kematian, sekiranya bukan disebabkan oleh kemalangan, pemegang polisi yang meninggal dunia tidak semestinya memerlukan bedah siasat. Ini kerana, laporan Doktor yang lengkap boleh digunakan sebagai rujukan berkenaan sebab kematian dan perkara-perkara yang berkaitan.
Sekiranya kematian berlaku, waris hendaklah memaklumkan kepada agent atau PruBSN mengenai perkara yang berlaku. Seterusnya, agent akan menguruskan dari segi penyediaan dokumen dan sebagainya.
Oleh itu, adalah amat penting bagi setiap pemegang polisi, anda dinasihatkan memberitahu adik-beradik atau saudara-mara dan kawan-kawan bahawa anda mempunyai perlindungan takaful dari Prudential BSN Takaful, dan sekiranya berlaku kematian, mereka boleh memaklumkan sama ada kepada ejen atau PruBSN.

7- Claim Kematian Kemalangan (Accidental Death)
Sama keadaannya seperti di atas. Namun, bagi kes kemalangan, biasanya pihak polis akan mengarahkan pihak hospital membuat bedah siasat bagi memastikan kemalangan yang berlaku bukan disebab pemegang polisi berada dalam pengaruh alkohol atau ada unsur-unsur jenayah dan sebagainya.

Sila pastikan semua tuntutan dibuat dalam tempoh yang diberikan mengikut setiap kategori. Anda boleh baca buku polisi anda untuk mengetahui tempoh sebenar.

Yang benar, 
your takaful advisor
PruBSN Takaful
011-27306504

Cara membayar premium PruBSN Takaful anda melalui Maybank2u

Assalammualaikum semua,

Ramai antara rakan-rakan dan klien-klien saya yang masih keliru untuk membayar premium takaful anda secara online. Informasi ini juga berguna untuk pemegang-pemegang polisi PruBSN Takaful Bhd yang sudah tidak mempunyai ejen yang active. Jangan risau..semuanya sangat mudah!

Harini nak kongsi sikit macam mana nak bayar menggunakan Maybank2u.com.my

Step 1 : Buka laman website http://www.maybank2u.com.my/

Step 2 : Pergi ke Accounts & Banking



Step 3: Pilih Bill Payment dari menu di sebelah kiri laman dan pilih Make a one-off payment



Step 4:  Pilih Insurance & Takaful di bahagian category.



Step 5: Pastikan anda memilih Prudential BSN Takaful Bhd


Step 6: Masukkan amount premium dan policy no anda. Pastikan anda double check no policy anda di atas kad kesihatan agar tiada kesilapan berlaku.



Sekian. Semoga informasi in memberi manfaat kepada anda- anda semua!!


Yang benar,

your takaful advisor
PruBSN Takaful Bhd
011-27306504